Šta je to „E-mail Phishing”?

„Phishing”, prevedeno na srpski- pecanje (slično kao „fishing“), predstavlja pokušaj krađe podataka internet korisnika putem lažne web stranice. U najvećem broju slučajeva  ta web stranica se nudi putem e- maila, gde primalac poruke ulaskom na link falsifikovane stranice otkriva poverljive informacije, koje kasnije najčešće služe za krađu sa bankovnog računa ili za upad u elektronsku poštu žrtve.

Poruka najčešće izgleda kao obaveštenje iz banke ili promocija nekog proizvoda i ima za cilj da navede primaoca na stranicu hiperlinka gde će on i ostaviti svoje podatke.

Poslednjih godina, upravo zbog porasta sajber kriminala, razvili su se mehanizmi pomoću kojih možemo da predvidimo da li se radi o pokušaju krađe.

Stručnjaci kao prvi znak navode gramatičke greške, jer se smatra da su one izuzetno retke u zvaničnim porukama kompanija ili banaka.

Drugi znak su pretnje u vidu poruke koja može da glasi: „Ukoliko ne popunite formular, Vaš nalog će automatski biti obrisan”.

Takođe se predlaže da ukoliko vidite link u e-mail poruci, ne klikćete mišem odmah na njega, već ga samo označite kako bi Vam se pojavilo privremeno prozorče u kojem će biti ispisana prava adresa linka.